Japán receptek magyarul - Dér Balázs tolmácsolásában

Dér Balázs egyik fő hobbija a főzés. A  "Bazsalikom konyhája"  elnevezésű Facebook oldalán évek óta osztja meg követőivel a kipróbált receptjeit. Az interjú apropóját az adta, hogy most éppen Japán gasztronómiája került a középpontba nála. Úgy gondoltam, hogy érdemes lenne bemutatom őt a Kakehashi blog olvasóinak,
Balázs pedig még a kedvenc japán receptjét is megosztotta velünk!

Kérlek mutasd be magadat az olvasóknak. Mivel foglalkozol, és milyen kötődésed van a gasztronómiához?

28 éves vagyok, békéscsabai születésű. 2013-ban költöztem fel Budapestre, itt jártam ki a jogi egyetemet. Jelenleg a közigazgatásban dolgozom a fővárosban. A doktorálás előtti évben lehetőségem nyílt arra, hogy Indonéziában tanulhassak egy teljes évig. Ez remek élettapasztalat és egy életre szóló kaland volt számomra, ami egyébként teljesen megváltoztatott emberileg. Akad is miatta elég sok nehézségem. Még mindig nehéz az átállás agyban.

Rengeteg dolog érdekel, és sok mindennel foglalkozom a szabadidőmben. Egyébként álmomban nem gondoltam volna, hogy egyszer egy gasztronómiával kapcsolatos interjú fog megjelenni velem.. Ezt azért mondom, mert aki személyesen is ismer, tudja, hogy gyerekkoromban enyhén szólva is „utáltam” enni. Úgy tudom elég sok fejfájást okoztam emiatt a körülöttem lévőknek. 

Hogy minek köszönhetően változott 180 fokot a gasztronómiáról alkotott képem, csak találgatni tudok. Nagyon szeretek többek között horgászni és gyerekként sokszor főztünk a családdal ilyenkor a szabadban. Talán innen jött a szemléletváltás, de a pontos oka ennek máig tisztázatlan bennem.  Egyszerűen csak elkezdett foglalkoztatni a dolog. Olyan ez, mint amikor belekezd az ember egy addig számára ismeretlen dologba, amiben végül rájön, hogy kiteljesedhet. Úgy gondolom, hogy minden embernek van, és kell is legyen egy ilyen „elfoglaltsága”. Én ebben találtam meg magamat leginkább. Az érzelmeket egyébként meg lehet jeleníteni egy tányéron. 


Balázs imád horgászni

Mikor hoztad létre az oldalt és milyen céllal?

Az oldalt valamikor 2016 nyarán hoztam létre. Akkoriban egyetlen egy célja volt az egésznek, mégpedig az, hogy emlékezni szerettem volna az elkészített ételeim receptjére. Többször előfordult velem, hogy megcsináltam egy-egy fogást, majd élesben – különböző általam szervezett baráti összejöveteleken - nem úgy sikerült, mint először. Ez borzasztóan lehangolt. Elkezdtem tehát feltölteni a recepteket és az idő múlásával észrevettem, hogy egyre több és több lett a követője az oldalnak. Ezen remekül szórakoztam és már akkor nagyon jó érzéssel töltött el, ha valaki megírta, hogy sikert aratott az egyik receptemmel. Azt hiszem ezért érdemes ilyen oldalt „üzemelni”.


A Facebook oldal logója


Úgy tudom, hogy most az ázsiai országok gasztronómiáját mutatod be az olvasóidnak, és jelenleg Japánnál tartasz. Milyen koncepció alapján dolgoztad fel ezt a témakört?

Valahol saját magam fejlesztése, valahol pedig a kíváncsiság vezérelt akkor, amikor eldöntöttem, hogy belevágok egy ilyen ázsiai „körutazásba.” A koncepció egyszerű. Megszavaztatom a követőkkel, hogy melyik ország ételére kíváncsiak a leginkább, és a legtöbb szavazatot kapott nemzet különlegességei fognak a „tányérra” kerülni. Eleinte havonta terveztem országot váltani, azonban a japán gasztronómiában nagyon elragadtattam magam. Azt már most látom, hogyha végig szeretném „enni” egész Ázsiát, akkor sokkal kisebb hévvel kell csinálnom, vagy életem végéig ázsiai kaját ehetek. Ezen gondolkodnom kell még sokat. 


Hány japán receptet jelentesz meg összesen és mi alapján választod ki őket?

Összesen körülbelül 8 japán recept van fent az oldalon. Azért mondok körülbelüli számot, mert néha kerül fel az alapanyagokról is egy-egy ismertető. Természetesen arról is írok, hogy az ezekhez szükséges hozzávalókat hol tudják beszerezni a kedves olvasók. Ez szerintem egy nagyon kardinális kérdés egy ilyen „körutazásnál”. Igyekszem segíteni mindenkinek, aki üzenetet ír, vagy kérdést tesz fel a témában. Próbálok távol maradni a sablonos dolgoktól. Nem az a célom, hogy az enyém legyen a hatezredik sushi recept itthon, hanem, hogy az igazi helyi különlegességeket mutassam meg. Lehet, hogy ez a siker kulcsa,- ha egyáltalán lehet sikerről beszélni. Az biztos, hogy én jól szórakozom. 


Balázs egyik kipróbált japán receptje a Tonkatsu curry


Megjelenés előtt elkészíted és kipróbálod az ételeket?

Amikor létrehoztam az oldalt a legfontosabb alapelvem az volt, hogy csak olyan receptet töltök fel a Bazsalikomra, amit otthon ki is próbáltam. A kezdetek óta szerettem volna hiteles lenni és úgy gondolom ezt a hitelességet meg is tudom őrizni- erről szerencsére kapok is visszacsatolást a követőimtől. Addig próbálkozom egy étel elkészítésével, amíg az tökéletes nem lesz. (Állítólag nagyon kritikus vagyok saját magammal szemben.) Egy-egy elkészítési mód tökéletesítése van, hogy egy napba, de van, hogy egy hónapba telik. Legutóbb a tojásfőzéssel foglalkoztam egy hónapig mire rájöttem, hogyan lehet minden esetben „tökéletes”, legalábbis számomra. Rengeteg információ van ezzel kapcsolatban is az interneten, de egyiket sem találtam megalapozottnak. Így elhatároztam, hogy magam járok utána. Egy hónap után, mikor tökéletes lett a „recept” (legalábbis számomra) a tojásra rá sem bírtam nézni.


Oszd meg velünk kérlek a kedvenc japán receptedet!

Nagyon szeretem az olyan ételeket, amelyekhez érzelmek is fűződnek. Nekem egy ilyen japán étel jutott ki eddig az életben. Amsterdamban keresztanyukámék jóvoltából jutottam el sok-sok évvel ezelőtt egy Okonomiyaki bárba, így nem kérdés a választás. Maga az étel minden téren zseniális és minden megvan benne, ami ahhoz kell, hogy lenyűgözzünk valakit. Az interjú végén megosztom veletek az általam is kipróbált, teljes okonomiyaki receptet!


Hol találhatnak meg az olvasók Téged és a többi receptedet?

Egyelőre csak a Facebookon vagyok jelen. Gondolkodtam a különböző egyéb platformok beindításán is, de a munkám és a rengeteg hobbim mellett végül mindig arra lyukadok ki, hogy elég ez nekem. Sokan nem tudják, hogy én egyedül csinálom ezt az oldalt. Sok időbe telik egy-egy recept tökéletesítése és megírása.  Bevallom őszintén, hogy ráadásul borzasztóan unalmasnak is tartom a receptírást. Szóval most jól érzem így magam. Aki meg akar, az úgyis megtalál, például ezt az interjút olvasva. 


Udon leves


Mik a gasztronómiával kapcsolatos jövőbeli terveid?

Tervezni sosem tervezek előre. Még azt sem tudom, hogy holnap mit fogok csinálni. Ez egyszerre átok és áldás is. Ha most gyorsan elgondolkodom ezen a kérdésen, talán azt válaszolnám, hogy rengeteg vacsora estet szeretnék tartani a barátaimnak különböző témákban. Ahogyan észrevettem, erre az ötletre ők is vevők. Hosszútávon pedig talán ugyan ez, csak tágabb közönségnek. Szuper lenne egy saját szakácskönyv kiadása is. Várom, hogy mit hoz majd a jövő. Remélem csupa jót!


OKONOMIYAKI RECEPT:


Okonomiyaki szépen tálalva

Egy olyan ételt mutatok be Nektek, melynek elkészítése és fogyasztása is hatalmas élményt nyújt. Két fajtáját különböztetjük meg. Létezik a hiroshimai és az osakai változat, amelyekből én most az Osaka style receptjét fogom megosztani Veletek! A különbség a kettő között az, hogy amíg az Osaka változat egy vastagabb, légiesebb és a palacsintatésztához jobban hasonlító étel, amihez nem kerül yakisoba, azaz tészta, addig a Hiroshima változatba igen. Az étel neve: Okonomiyaki , ami magyar fordításban valahogy így hangzik: „ahogy szeretnéd”.
Nem véletlenül ez a neve, mert bár az alapja mindegyiknek ugyanaz, de a „tölteléke”, azaz a belevaló, régiónként és ízlés szerint változik.
Jellemző a bacon és a tengergyümölcsei használata, de létezik vegetáriánus és sok más változat is. 
 
Hozzávalók 1 db. baconos okonomiyaki elkészítéséhez (1fő):

Alap:
- 100-120 gr. fejeskáposzta (vékony szeletekre vágva vagy felkockázva)
- 50 gr. liszt (én át szoktam szitálni)
- 1 késhegynyi sütőpor
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 70 ml dashi (én általában kettő adagot készítek az ételből, ezért fél tasak dashi port keverek el 140 ml vízben)
- fél szár zöldhagyma szeletekre vágva
- 1 ek. pankó morzsa (elhagyható)
- kevés olaj a sütéshez
- 4-5 szelet felkockázott bacon szalonna vagy bármi, amivel kóstolnád.

Feltét:
- okonomiyaki szósz (előállítható házilag is -2 ek. ketchup, 1 ek. worcestershire szósz, 1 ek. szójaszósz és 1 tk. cukor, vagy méz összekeverésével.)
- japán majonéz (ha nincs, természetesen jó a sima is)
- aonori, vagy (wakame mozsárban összetörve)
- katsuobushi
 
Elkészítés: 
Ez az étel bár bonyolultan hangzik egy kényelmi étel, amit nagyon könnyű elkészíteni. Mutatom!
Egy tálban keverd össze a káposztát, a lisztet, a sütőport, a tojást, a sót, a dashit és a hagymát valamint a pankó morzsát. Javaslom, hogy a tölteléknek szánt dolgokat is most add hozzá. (pl: kockázott bacon, vagy tengergyümölcsei)
Keverd jól össze és a nehezén már túl is vagy. Ugye milyen egyszerű?
Egy közepesen felhevített serpenyőbe önts kb. egy evőkanál olívaolajat és tedd bele a masszát. Egyengesd el kör alakúra és a képen látható vastagságúra. Nem szabad, hogy túl vékony legyen! Fedd le a serpenyőt és körülbelül 4-6 percig süsd közepes hőfokon. Akkor fordítsd meg, amikor aranybara az alja. A fordítás kissé nehézkes lehet, ezért javaslom, hogy egy tányér segítségével oldd meg ezt a feladatot.
Jöhet a lepirítása a másik oldalnak is, ugyanúgy fedővel. Ha elkészült az okonomiyaki, akkor csúsztasd ki egy lapostányérra. Most jön a feltétezés.
Az okonomiyaki szósszal csíkozd be a „palacsinta” tetejét, majd jöhet ugyanígy pár fokos szög eltéréssel a japán majonéz is. Erre szórj az aonoriból, vagy az összetört wakaméból. (Így az autentikus, de természetesen ez is elhagyható, ha nincs kéznél. Tudod! Ahogy szeretnéd.. J) Végezetül pedig a még meleg „palacsintára” szórj bőkezűen a szárított bonítópehelyből- a katsuobushiból. Ilyenkor a hő hatására a vékony szeletkék táncolni kezdenek, ami igazán különlegessé varázsolja a már amúgy is extravagáns ételt. Tuti siker a vendégek és persze magad lenyűgözésére.

Ezt az ételt pálcikával fogyasztják, Ti is tegyetek így!
Jó étvágyat hozzá!

Az interjút Merényi Krisztina japán tolmács, újságíró, a Kakehashi blog tulajdonosa készítette.

vissza

Impresszum

  • Blog:
    • Merényi Krisztina
  • Fotó, grafika:
    • Merényi Krisztina
  • Weboldal programozás:
    • Molnár Dénes

Minden jog fenntartva.
A honlapon közölt képek, szöveges anyagok mindennemű továbbközlése csak a tulajdonos előzetes hozzájárulásával lehetséges!