Japán kések a magyar Michlein-csillagos séfek szolgálatában

Ritka alkalom, hogy hazánk legjobb séfjei egy helyen gyűljenek össze. Május 9-én, a Bábel étteremben megtartott különleges rendezvény apropója egy átadási ceremónia volt, melynek főszereplői nem az ételek, hanem a nemzetközi szinten is elismert megalkotói voltak.

„A kés a szakács lelke” tartja a japán mondás, mely utal arra is, hogy milyen óriási értéket képvisel az az ajándék, amit Otaka Masato úr, Japán budapesti nagykövete nyújtott át a magyar Michelin csillagos séfeknek a rendezvényen. A prémiumkategóriás, saját névvel ellátott japán kések Tompos Ferenc Japán Kések Boltja jóvoltából kerültek új gazdájukhoz, ezzel elismerve és támogatva a legjobbak szakmai munkáját. A késeket a Seki városában található Shizu Hamono Manufaktúra készítette, amire aztán egy ismert japán gravírozó művész véste be a séfek neveit katakana írással. A tárolásukra egyedi díszdobozok készültek japános, tradicionális mintájú szövetborítással. 


Tompos Ferenc fiatal kora óta rajong a japánok művészi kifinomultságáért, a minőség iránti elhivatottságáért. Harmadik Japánban tett utazása során ismerkedett meg a japán mesterek által, többszáz éves technológiával készített japán késekkel, melyekbe rögtön bele is szeretett. Akkor érzett rá igazán arra, hogy mi a különbség a mindennapi életben használatos, átlagos minőségű, és a tradicionális, több száz év alatt kifejlesztett technológiával előállított vágóeszközök között, amikor először egy ilyen kést fogott meg a kezében. A kiegyensúlyozás, a precíz megmunkálás mind azt érzékeltette a számára, hogy ezeket a késeket nem rövid távra tervezték. Ferenc tanulmányútjai során megismerte a teljes gyártási folyamatot, a legnagyobb mestereket, a kések fajtáit.


A szerelemből aztán pár éve saját szakbolt született Budapesten, mely a „Japán kések boltja” nevet kapta. Ferenc elhivatottságot érzett ahhoz, hogy itthon is megismertesse az embereket a minőségi vágóeszközökkel. Úgy gondolta, hogy lesz kereslet az olyan kézműves „alkotások” iránt, melyek hosszú távon szolgálják a használóját, szerethetővé teszik és megkönnyítik a konyhai munkát. A speciális vágóél hihetetlenül könnyedén vág, és minimális karbantartással évtizedekig megőrzi az eredeti élességét, ezért mindenki számára hasznos lehet legalább egy ilyen prémium kategóriás kés beszerzése. A választék óriási, célnak és ízlésnek megfelelően válogathatunk, saját célra vagy akár ajándékba is. A boltba betérve mindenki kap szakmai instrukciókat és a késeket ki is lehet próbálni. Ferenc szenvedéllyel beszél a késekről, melyek történetét és felhasználási lehetőségeit nagyon jól ismeri.


A kések iránti elhivatottság velejárója, hogy a szakember a kereskedelmi tevékenység mellett nagy figyelemmel kíséri a magyar gasztronómia alakulását. Ismeri a legjobb éttermeket, a legképzettebb szakácsokat, és a magyar gasztronómia nemzetközi sikereit is. Pontosan tudja, hogy az elhivatott séfeknek milyen fontos a minőségi kés használata, melyhez személyesen is kötődni tudnak. Innen jött az ötlet, hogy megajándékozza a legjobbakat egy olyan késsel, melyek egyediek, személyre szólóak, és méltóképpen képviselik a japán precizitást, szellemiséget. 

Az átadási ceremónián a Nagykövet úr üdvözlő beszédében említést tett a történeti korokról és a szamurájkardokról melyek a mai kések elődjeinek számítanak és tisztelettel adózott a magyar gasztronómia és a magyar séfek nemzetközi sikerei előtt.


A Gifu prefektúrában található Seki városa az egyik legismertebb késkészítő helynek számít Japánban. A különleges minőségű, VG-10 ,33 rétegű kések a gyönyörű gravírozással kiegészítve igazi kuriózumnak, egyedi használati tárgynak számítanak a magyar top séfek világában.

Az ajándékokat a Nagykövet úr személyesen adta át a Michelin csillagos séfeknek, vagy a képviseletükben megjelent személyeknek. Az ajándékozottak ezután Otaka úrnak pár mondatban bemutatták az éttermüket, és a gasztronómiai stílust, melyet képviselnek.


A rendezvényenre meghívót kapott egy Michelin-csillagot kapott éttermek és séfjeik:

1.      Barna Ádám – 42 étterem Esztergom

2.      Kaszás Kornél - Bábel

3.      Sárközi Ákos - Borkonyha 

4.      Koppány Levente - Costes

5.      Tiago Sabarigo – Costes Downtown 

6.      Rácz Jenő - Restaurant Rumour 

7.      Tóth Szilárd - SALT

Két Michelin-csillagot kapott séfek:

1. Pesti István – Platán (Tata)

2.  Széll Tamás és Szulló Szabina -Stand

+ egy fő a Bocuse d'or verseny 3. helyezettje: Dalnoki Bence


Nagykövet úr sem távozott üres kézzel. A Best of Hungary című kiadványt kapta ajándékba, mely Magyarország legjobb séfjeiről és receptjeikről szól. A könyvet a sztárséfek saját aláírásukkal látták el, mely egyedi értékkel növelte az ajándék értékét.



További sok sikert kívánunk a séfeknek és a magyar gasztronómiának is!



A cikket Merényi Krisztina japán tolmács, újságíró, a Kakehashi blog tulajdonosa írta. A képeket Bóta Bence készítette.

vissza

Impresszum

  • Blog:
    • Merényi Krisztina
  • Fotó, grafika:
    • Merényi Krisztina
  • Weboldal programozás:
    • Molnár Dénes

Minden jog fenntartva.
A honlapon közölt képek, szöveges anyagok mindennemű továbbközlése csak a tulajdonos előzetes hozzájárulásával lehetséges!